Home Alerts 14daagse Informatie

Informatie en uitleg:

Radargram kijkt naar de verticale ontwikkeling van buien. Stevige buien met hoge toppen kunnen voor veel overlast zorgen. Denk daarbij aan wateroverlast of zware windstoten. Radargram scant 24/7 de lucht, opzoek naar (zware) buien. Indien nodig geeft Radargram een waarschuwing.

Volg de alerts van Radargram via https://radargram.nl, Twitter, RSS/XML of Android.

De alerts die je ziet op Radargram, zijn de hoogte metingen van dat tijdstip, van alle neerslag die op dat moment is waargenomen boven Nederland (plus de grensgebieden rondom Nederland). Dus als je leest dat er 100mm valt in Amsterdam, om 11:55 uur, dan zijn de buien rondom Amsterdam de zwaarste om 11:55 uur van heel Nederland. Radargram scant ook rondom het grensgebied van Nederland, waardoor er af en toe Duitse- en Belgische plaatsen tussen de alerts staan.

Voor een meteoroloog is het onmogelijk om iedere minuut actuele weerdata te analyseren. Via een algoritme wordt iedere minuut data geanalyseerd. Data is o.a. afkomstig van radar, satelliet en grondstations. Indien bepaalde waardes te hoog zijn, analyseert het algoritme razendsnel wat er aan de hand is. De atmosfeer wordt 3 dimensionaal bekeken. Met name de verticale opbouw van buien is belangrijk, om tijdig gevaren op te sporen. Bij gevaar, of kans op gevaar, geeft radargram een signaal.

Vragen? radargram@studio34.nl

(C)opright 2020 Radargram