Home Alerts Hagelalarm 14daagse Informatie

Informatie en uitleg:

Radargram kijkt naar de verticale ontwikkeling van buien. Stevige buien met hoge toppen kunnen voor veel overlast zorgen. Denk daarbij aan wateroverlast, hagel of zware windstoten. Radargram scant 24/7 de lucht driedimensionaal, op zoek naar (zware) buien. Indien nodig geeft Radargram een waarschuwing.

Volg de alerts van Radargram via https://radargram.nl, Twitter, RSS/XML of Android.

Uitleg neerslagkaart

De radar geeft neerslag weer in dBZ. dBZ is de reflectie die de radar meet. Deze reflectie kun je omzetten naar neerslag in millimeters per uur. Bij hagel (of sneeuw) staan er geen millimeters per uur. Links op de neerslagkaart staat de tijd, datum, reflectie, hoogte en afstand. De hoogte staat voor, op welke hoogte de neerslag is waargenomen. Door de kromming van de aarde en de hoek die de radar maakt met de horizon, zijn alle hoogtes anders. Neerslag waargenomen op b.v. 1000 meter kan onderweg naar de aarde deels verdampen. Hagel of sneeuw waargenomen op grote hoogte kan onderweg naar de aarde smelten.
Rechts op de neerslagkaart staat de verticale opbouw van de bui. Lichtblauw/groen staat voor neerslag in vaste vorm (b.v. hagel). Het 1e getal is de hoogte van de waarneming, 2e getal is de reflectie in dBZ en het laatste getal is de gemeten wind in kilometers per uur. Dus 0.4, 51.2, 21 staat voor 51.2 dBZ, op 400 meter met 21 kilometer per uur wind.

Vragen? radargram@studio34.nl

(C)opyright 2020 Radargram