Radargram

Radargram is een nieuwe neerslag-app. Radargram laat neerslagradars individueel zien. Dat heeft 3 voordelen: 1. de radarbeelden updaten sneller, 2. de resolutie van de beelden is vele malen hoger en 3. de kijkhoogte van de radar is lager en daardoor nauwkeuriger. Deze 3 voordelen zorgen ervoor dat u 1. sneller geïnformeerd bent bij het ontstaan van (zware)buien, 2. meer detail van de neerslag ziet, en 3. geen neerslag mist die op lage hoogte zit.

Ieder land heeft een netwerk van neerslagradars. Nederland heeft er 2. Duitsland heeft er 17 enz. Door neerslagradarbeelden samen te voegen ontstaat er een samengestelde radarbeeld. De grootste samengestelde neerslagradar is de Europese neerslagradar (te vinden in deze app). Hierin werken tientallen radars samen om 1 neerslagbeeld te maken voor heel Europa. Nederland maakt ook een samengestelde radarbeeld. Nederland combineert de neerslagradar van Den Helder met die van Herwijnen. Zo ontstaat een nagenoeg ruisvrij radarbeeld voor heel Nederland. Het grote nadeel is echter dat deze beelden niet nauwkeurig zijn. Ze kijken o.a. naar neerslag op 1500 meter hoogte waardoor ze neerslag missen op lage hoogtes. Ook is de resolutie van een samengestelde radarbeeld minder goed dan een individueel radarbeeld (4x minder scherp). Als laatste nadeel is de trage updatesnelheid van een samengesteld radarbeeld. Radargram laat daarom alle neerslagradars los van elkaar zien. Hierdoor ziet u bij ons neerslag beter, sneller en missen we geen druppel.

Het klimaat verandert. Neerslag wordt extremer. Dat vraagt om nieuwe innovatieve toepassingen voor de neerslagradar. Radargram ontwikkelt innovatieve toepassingen als het gaat om neerslag. De Radargram-app selecteert automatisch de neerslagradar bij u in de buurt. U kunt ook handmatig een neerslagradar kiezen door of op de radarlocaties te klikken op de kaart, of op uw huidige locatie te klikken. Sommige locaties worden door zelfs 3 verschillende neerslagradars afgedekt. Kies bij voorkeur een radar bij u in de buurt (of laat de app automatisch kiezen). Als u vlakbij een radar woont, kies dan een radar die iets verder ligt. Dichtbij de radar kan veel ruis ontstaan door de lage kijkhoogte.

Heeft u vragen? radargram@studio34.nl

Download de app